Soron következő

Pálos Szerzetesrendünket Bemutató Kiállításpalos_habitus

A kiállítás kurátora: a Civil Régészeti Alap         

Tervezett megnyitó: 2017 év eleje        

Megnyitja: Csóka János pálos tartományfőnök atya, aki megáldja a kiállítást (a megnyitón a lengyel rend is képviselteti magát).

Az egyetlen magyar alapítású és máig működő több mint 700 éves férfi szerzetesrend, mely 13. századi megalakulása óta szétválaszthatatlanul összefonódott mind a magyar mind a lengyel történelemmel. A rend hazai virágzásának és többek között budaszentlőrinci főkolostorának is a mohácsi vész valamint a török betörés vetett véget, de mint az ország, ők is átvészelték a török időket.

palos4A sokszor idézett – Pongrátz testvérnek és Pázmány Péter jezsuitának tulajdonított – gondolat szerint Magyarország sorsa és a Rend sorsa tükrei egymásnak: „Te is, Magyarország, édes hazám, a pálosokkal fogsz növekedni, és ugyanazokkal fogsz hanyatlani.”

Kiállításunk a pálosok középkori emlékeit hivatott bemutatni, néhány feltárt kolostor leletanyagán és feltárási dokumentációk érdekességein keresztül. Számos 19-20. századi grafika, múltszázad eleji képeslap és fénykép mutatja be a magyarországi pálos kolostorromok múltbéli állapotát. Kiállító terünkben mindezeken felül jó néhány példán keresztül rávilágítanánk a nézőközönséget eme műemlékeink védelmének, állagmegóvásának fontosságára. A kiállítási anyagokat a résztvevő múzeumok és a Magyar Pálos Rend bocsájtja rendelkezésünkre.palos5

Résztvevő intézmények: – Civil Régészeti Alap – kurátor

  • Magyar Pálos Rend: rendelkezésünkre bocsájtja a rend öltözetét, egy fehér habitust, Petrás Mária képzőművész esztergomi Boldog Özséb látomását ábrázoló kerámiáját és a rend áldását.
  • Budapesti Történeti Múzeum: a budaszentlőrinci középkori főkolostor ásatásaiból származó leletekkel, fotókkal.
  • Herman Ottó Múzeum, Miskolc: a Borsod-Abaúj-Zempén megye három pálos kolostorának leletei közül, a gönczi, diósgyőri, s kiemelten a bükkszentléleki ásatásból.
  • Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém: a nagyvázsonyi kolostor leletei mellett, Ádám Iván veszprémi kanonok 1880-90-es években készült pálos kolostorromokról készített grafikái és metszetrajzai.
  • Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár: a balatonszemesi kolostor ásatásából származó néhány tárgy, fotó és dokumentáció a feltárás eddigi állapotáról.
  • Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

palos2A Pálos szerzetesrend jelenét, a Częstochowa-i rendi központ, a Sziklatemlom és kolostor mellett, Budapest más eldugottabb emlékeit is felsorakoztatnánk (Pálos kút, pesti rendház és az egyetemi kápolna, Pálos könyvtár).

Kiállításunk célja, a pálos rendet középkori emlékein keresztül bemutatni, megismertetni a látogatókkal valamint felkelteni az érdeklődést és figyelmet a fővárosi és vidéki múzeumok anyagára továbbá országunk területén található kolostorromok szépségére, állagmegóvásuk fontosságára, jelentőségére.